Oletko yrittäjä ja mietit markkinointia? Olet perillä!

Tuttu yrittäjä kertoi pojastaan, joka oli juuri aloittanut yliopisto-opinnot Tampereella. Intoa täynnä ja halu opiskeluun taivaissa. Ensimmäiset luennot veivät kuitenkin mehut opiskelijasta.

Monotoninen lattiallemumisija nostaa palkkaa ja tahtomattaan tuhoaa opiskeluhalut ala-arvoisella esiintymisellään!

Allekirjoitan tuon kokemuksen. Viime syksynä istuin luennolla, jota veti jo eläkeiän ohittanut kasvatustieteiden maisteri tai professori, mikä lie. Ensimmäiset viisi minuuttia menivät äänentoiston räpläämiseen, toiset viisi kalvojen kaivamiseen! Seuraavat 20 minuuttia taas menivät seinille, lattialle ja ovelle puhuessa. Tekstit luettiin tasaisesti suoraan kalvoista muutaman sanajärjestyksen vaihtuessa.

Juuduupi (YouTube) oli tämän maisterin mielestä hyvä paikka etsiä kaikenlaista videomateriaalia.

En mitenkään ihaile jenkkien kulttuuria, mutta jotain sieltä voisi suomalaiseenkin opetukseen tuoda – nimittäin esiintymistaidon.

Heti esikoulusta lähtien tehdään erilaisia esitelmiä ja esityksiä. Iän karttuessa tehtävät muuttuvat projekteiksi, joissa on aina johtaja, ja esitelmät esitetään ja niiden onnistumista arvioidaan myös itse.

Ihan kaikista ei tarvitse kasvaa superesiintyjiä, ja kaikista ei myöskään siihen ole. Harjoittelemalla jokainen voi kuitenkin saavuttaa tason, jolla voi luontevasti pitää esittelyn tai puheen tilanteessa kuin tilanteessa.

Jännitys on normaalia, mutta jos asemasi vaatii puhumista, esiintymistä tai opetusta, videoi omaa toimintaasi ja arvioi se. Jos itkemättä tai ilman myötähäpeään pakahtumista voit itseäsi kurkistella, olet jo pitkällä. Anna myös jonkun ulkopuolisen arvioida välillä taitojasi.

Mikään ei ole pahempaa kuin änkyttävän tai falsettiin nousevan HR-johtajan vuosikatsaus.

Verratkaapa vaikka Steve Jobsia ja Kallasvuota esittelemässä uutta tuotetta tai yrityksen tilaa. Onko eroa?

« | »

Yksinyrittäjäkin voi tehdä mukavan tilin inhimillisellä työmäärällä!

Yrittäjänä sinun pitäisi joko

  1. Tienata paremmin kuin työntekijänä.
  2. Tehdä vähemmän töitä samalla tulotasolla.
  3. Saada päättää vapaasti milloin, missä ja kuinka paljon teet töitä ja silti tulla toimeen mukavasti.

Jos yksikään noista kohdista ei toteudu, yrittäjyyden riskien ottaminen on järjetöntä. Kun hoidat asiat oikein, voit saavuttaa tilanteen, jossa tienaat paremmin, teet vähemmän töitä ja nautit yrittäjän vapaudesta. Tämän koulutuksen ainoa tavoite on viedä sinut sinne.