Oletko yrittäjä ja mietit markkinointia? Olet perillä!

Kukapa ei haluaisi lisää rahaa? Lottovoitto olisi tietenkin mukava, mutta realistisempaa olisi saada nykyisestä työstä enemmän liksaa. Onneksi isomman palkan saavuttamiseen on olemassa muutama yksinkertainen keino.

Ylivoimaisesti simppelein tapa varmistaa itsellesi palkankorotus on valita ala, jossa on voimassa yleissitova työehtosopimus. Silloin saat palkankorotuksen automaattisesti, kunhan järjestöjyrät saavat ne sovituksi.

Minulla ei ole tällaisesta kokemusta, sillä olen aina ollut joko yrittäjä tai työntekijä alalla, jossa moista sopimusta ei ole. Ymmärrän kyllä, että käytäntö miellyttää ainakin työntekijää. Sen sijaan minulla on kokemusta siitä, miten palkkaansa saa korotettua tai laskettua omalla tekemisellään.

Ei, kysymys ei ole pyytämisestä, vaikka sekin on kokeilemisen arvoinen väylä. Pyytämistäkin pitää kuitenkin lähestyä oikeasta kulmasta.

Palkankorotuksen peruste ei ole se, että kaverikin saa enemmän.

Automaattinen palkkatasa-arvo on muuten kummallinen ajatus. Etenkin miesten ja naisten palkkaeroista puhuttaessa toistetaan mantraa: ”Samasta työstä sama palkka.” Todellisuudessahan pitäisi sanoa: ”Samoista tuloksista sama palkka.”

Mutta siihen palkankorotukseen.

Jos aiot pyytää palkankorotusta, sinulla täytyy olla korotukselle myös pätevä peruste. Jos pystyt osoittamaan, että olet arvokkaampi yritykselle kuin tämänhetkinen palkkasi, saat taatusti lisää liksaa. Ja jos et saa, pomosi on idiootti, ja tiedät lähteä etsimään muita hommia.

Kaikki selvää tähän asti? Enää täytyy tehdä sinusta arvokkaampi työnantajallesi.

Olisi varmasti mukava, jos tähän olisi olemassa jokin aivan uusi keino. Ehkä jokin tietokoneohjelma, jonka voisi laittaa käyntiin illalla, ja aamulla olisit vähintään tonnin kuussa arvokkaampi kuin edellisenä iltana. Vai riittäisikö satanen?

Valitettavasti joudun tuottamaan sinulle pettymyksen. Sellaista kikkaa minulla ei ole takataskussa. Sen sijaan keinoni on ikivanha, nuhjuinen ja kovin usein unohdettu. Yksinkertaisuuden puutteesta sitä ei kuitenkaan voi moittia.

Voit hankkia itsellesi palkankorotuksen tekemällä enemmän kuin mistä sinulle maksetaan.

Kyse ei ole siitä, että tekisit pidempää päivää. Kyse on siitä, että haet jatkuvasti keinoja tehdä työsi tehokkaammin. Opiskelet, jotta pystyt tekemään asioita, jotka ovat yritykselle arvokkaampia. Ideoit toimintatapoja, palveluita ja tuotteita, jotka tuovat työnantajallesi uutta tulovirtaa tai säästöjä.

Työnantajasi maksaa sinulle palkkaa siitä, että teet työtä. Hän maksaa sinulle hyvää palkkaa siitä, että teet hyvää työtä. Ja hän maksaa sinulle enemmän siitä, että sinä teet enemmän. Isomman palkan lisäksi tämä on tietenkin myös tie tärkeämpiin tehtäviin.

”Mutta en minä halua tehdä ylimääräistä työtä, jotta työnantajani voisi rikastua.”

Jos todellakin haluat ansaita palkankorotuksen, sinun täytyy ymmärtää tämä: Kaikki se, mitä teet normiodotusten päälle, EI OLE YLIMÄÄRÄISTÄ. Miten ihmeessä se voisi olla ylimääräistä, jos se parantaa asemaasi yrityksessä ja etenkin palkkaneuvottelussa?

Et tee enemmän kuin sinulta vaaditaan siksi, että työnantajasi rikastuisi, vaan siksi, että sinä tienaisit enemmän.

Työntekijä, joka tekee enemmän kuin mistä hänelle maksetaan ja joka tekee yritystä hyödyttäviä asioita ilman eri käskyä, muuttuu nopeasti korvaamattomaksi. Työnantaja ei halua päästää sellaista työntekijää pois – varsinkaan kilpailijan palvelukseen.

Työntekijä, joka tekee juuri niin paljon tai jopa vähemmän kuin mistä hänelle maksetaan ja jota täytyy patistella töihin jatkuvasti, on helposti korvattava. Ainakaan hän ei ole palkankorotuksen arvoinen. Hänet työnantaja näkisi mielellään naapurin leivissä.

Työnantajasi maksaa palkkasi, mutta SINÄ ratkaiset, saatko palkankorotuksen vai et.

PS. Yrittäjän kohdalla, sama pätee potenssiin kolme. Jos toimitat asiakkaallesi vain sen, mistä hän maksaa, on sinun turha haaveilla pitkästä ja menestyksekkäästä yrittäjätaipaleesta.

« | »

Yksinyrittäjäkin voi tehdä mukavan tilin inhimillisellä työmäärällä!

Yrittäjänä sinun pitäisi joko

  1. Tienata paremmin kuin työntekijänä.
  2. Tehdä vähemmän töitä samalla tulotasolla.
  3. Saada päättää vapaasti milloin, missä ja kuinka paljon teet töitä ja silti tulla toimeen mukavasti.

Jos yksikään noista kohdista ei toteudu, yrittäjyyden riskien ottaminen on järjetöntä. Kun hoidat asiat oikein, voit saavuttaa tilanteen, jossa tienaat paremmin, teet vähemmän töitä ja nautit yrittäjän vapaudesta. Tämän koulutuksen ainoa tavoite on viedä sinut sinne.