Oletko yrittäjä ja mietit markkinointia? Olet perillä!

Välillä kovaakin kritiikkiä niittänyt sosiaalisen median kanava LinkedIn tuntuu jakavan erityisen paljon mielipiteitä, mutta voisiko siitä kuitenkin olla yrittäjälle enemmän hyötyä kuin haittaa?

LinkedIn on siitä erilainen sosiaalisen median edustaja, että se on rajannut toimialueensa tarkasti. LinkedIn ei halua profiloitua kaikenkirjavalle vapaa-ajantoiminnalle, vaan se on alusta asti halunnut rajata sisältönsä työelämään ja asiantuntijoiden sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kun muissa alustoissa pyöritään yhä tiukemmin henkilökohtaisten aihepiirien lumoissa, LinkedIn kulkee omaa polkuaan ja porskuttaa eteenpäin yritys- ja vaikuttajavetoisella siimalla. Tutkitusti kanavan keskimääräinen käyttäjä onkin 40-vuotias keskijohtoa tai ylempää johtoa edustava asiantuntija.

Tästä syystä LinkedIn tarjoaa varsinkin henkilöbrändien ja asiantuntijuuden kasvattamiseen paljon työkaluja; verkostojen rakentamiseen ja oman nimen tunnetuksi tekemiseen tarjoutuu lukuisia mahdollisuuksia. Samalla työelämään keskittyneen kanavan uskoisi olevan mitä mainioin alusta B2B-puolen myynnille ja markkinoinnille. Ja niinhän se onkin, kunhan siitä opetellaan ottamaan kaikki mahdollinen ilo irti.

LinkedIn ei ole halvin vaihtoehto digimainonnalle millään mittarilla. Kuitenkin jos myynti koostuu räätälöitävistä ja kalliista erikoispalveluista, ei useampien eurojen klikkihinnat luulisi päätä huimaavan. Se, millä on merkitystä, on se, tippuuko tuloksia sijoituksen kanssa samassa suhteessa. Mikä on se kuuluisa ROI.

Kuluttajille suunnatuista tuotteista suurimmalle osalle LinkedIn ei ole paras mainosalusta. Toki ehkä joillekin työ- ja elinkeinoelämään keskittyneille kuluttajatuotteille LinkedIn-mainonta voi tarjota ratkaisun, mutta siihen se sitten jääkin.

Kohdentaminen tietyille asiantuntijoille ja yritysten päättäjille tarkkojen tittelikuvausten perusteella on selkeästi LinkedIn-mainonnan vahvuus. Siellä yleisön saa kiristettyä jopa Facebookin kohdennuksia tiukemmalle ammatillisten ominaisuuksien perusteella. 

 Mainosmuodon valinta on tehtävä tällä hetkellä viidestä eri kandidaatista;

  • Sponsored Content eli sponsoroitu sisältö, kuten postauksille maksettu näkyvyys.
  • Sponsored InMail eli maksetut yksityisviestit.
  • Text Ads eli tekstimainokset, jotka voivat koostua pelkän tekstin lisäksi myös tekstistä ja kuvasta.
  • Dynamic Ads eli dynaamiset mainokset, jotka erottuvat muista LinkedIn-mainoksista sillä, että niihin lisätään käyttäjän oma profiilikuva mainosviestin tueksi.
  • Programmatic Display Ads eli bannerimainonta.

Myös liidien kerääminen onnistuu nykyisin LinkedInissä Lead Generation -mainosten avulla. Ne toimivat samoin kuin Facebook-mainonnan liidienkeruulomakkeet. Eli niiden avulla voit luoda mainoksen, jonka CTA- eli Call to Action -painiketta klikkaamalla aukeaa lomake, jonka täyttämisen avulla saat kerättyä kiinnostuneiden tietoja myöhempää markkinointia varten. Vastaavasti sinun kannattaa luovuttaa jotakin yhteystietojen jättämisen arvoista. Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi ilmainen kokeilujakso, uutiskirje tai liidimagneetti, kuten jonkinlainen opas. 

Uusinta uutta LinkedIn-mainonnassa on perinteisen seurannan lisäksi asennettava Website Demographics -seurantatyökalu, jonka avulla onnistut analysoimaan ja keräämään entistä tehokkaammin tietoa nettisivukävijöiden ammatillisista profiileista. Näin ollen sisältöjä voidaan räätälöidä taas lähemmäs oman kohderyhmän tarpeita ja toiveita. Työkalun avulla selvität tiettynä ajankohtana verkkosivullasi vierailleiden kävijöiden tittelin, työnantajan, senioriteetin, työtehtävän, maantieteellisen sijainnin sekä työnantajan koon ja sen edustaman toimialan. 

Muuten onnistut muodostamaan kohdeyleisön LinkedInissä Facebookista tutuilla tavoilla joko mukautettuna kaikista verkkosivuvierailijoista, tietyllä sivulla vierailleista tai omista kontakteista. Myös tallennettu kohderyhmä voidaan rakentaa määritettyjen ominaisuuksien pohjalta. Tallennetun kohderyhmän avulla voit kohdistaa mainoksen joko tietylle alueelle, alalle tai yrityksille, joista voit myös rajata haluttuja kohteita kokonaan pois. Tämä voisi olla tarpeen esimerkiksi, jos haluat sulkea jo olemassa olevia asiakasyrityksiä mainostesi ulkopuolelle. Mainoksia voit myös kohdistaa yrityksen koon ja erilaisten työtitteleiden mukaan.

Mainonnan lisäksi LinkedIn tarjoaa oivan verkostoitumiskanavan. Yrittäjälle tärkeää suitsutuspotentiaalia ei kannata rajata vain mahdollisiin asiakkaisiin, vaan käytä kanavaa myös muiden yrittäjien kanssa verkostoitumiseen. Ehkä jopa tuliringille nousisi mahdollisuus. Tulirinki siis tarkoittaa sitä, että markkinoit naapuriyrittäjien tuotteita ja vastapalvelukseksi he kertovat asiakkailleen sinun palveluistasi. Tai voit jakaa asiantuntijan roolissa neuvoja erilaisissa keskusteluissa, tuoden esiin ammattitaitosi ja keräten samalla mainetta (ja toivottavasti myös hitusen mammonaa).

Olen usein itsekin sanonut, ettei yritysten tarvitse syöttää LinkedIniin sisältöä, kuten Facebookiin tai muihin vastaaviin sosiaalisen median kanaviin. Olen yhä samaa mieltä, mutta postausten aktiivisuustason laskeminen minimiin ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö interaktiivista käytöstä tarvittaisi myös LinkedInissä. Eihän olemassa olostasi kukaan tiedä, jos seisot nurkassa päästämättä ääntäkään. Ole siis läsnä, jos kanavan aiot ottaa haltuun. Vastaile ihmisille, jaa asiantuntijaneuvoja ja näytä, mistä juuri sinut on tehty. Se, jos mikä, poikii kyllä ennen pitkää myös kauppaa.

LinkedInillä kun voi olla paljonkin annettavaa yrittäjälle ja siellä markkinoivalle, jos vain rohkenee sitä kokeilla. Tapauksesta riippuen, voimme sitä jopa suositella!

« | »

Yksinyrittäjäkin voi tehdä mukavan tilin inhimillisellä työmäärällä!

Yrittäjänä sinun pitäisi joko

  1. Tienata paremmin kuin työntekijänä.
  2. Tehdä vähemmän töitä samalla tulotasolla.
  3. Saada päättää vapaasti milloin, missä ja kuinka paljon teet töitä ja silti tulla toimeen mukavasti.

Jos yksikään noista kohdista ei toteudu, yrittäjyyden riskien ottaminen on järjetöntä. Kun hoidat asiat oikein, voit saavuttaa tilanteen, jossa tienaat paremmin, teet vähemmän töitä ja nautit yrittäjän vapaudesta. Tämän koulutuksen ainoa tavoite on viedä sinut sinne.