Oletko yrittäjä ja mietit markkinointia? Olet perillä!

Noin sitä on sitten äänestetty. Yhden mielestä oikein, toisen mielestä väärin. Tulokseen en kuitenkaan ota kantaa. Sen sijaan on pakko nostaa esiin muutama vaalimainosasia.

Ensinnäkin on todettava, että Tuloksentuplauskirjan vinkki vaaliehdokkaalle olisi näissäkin kekkereissä ollut pätevä. Sitä voisi ryhtyä kohtapuoliin toteuttamaan vaikkapa kunnallisvaaleja silmällä pitäen.

Valtaosa kampanjoista oli sitä samaa huttua kuin aina ennenkin ryyditettynä väkinäisellä somepuuhastelulla. Nyt haluan kuitenkin nostaa esiin niitä erinomaisia ideoita.

Pahoittelen, että näkökulma on tässä ihan käytännön syistä puhtaan pirkanmaalainen. Täkäläisen kampanjoinnin seuraamisessa on ollut ihan tarpeeksi urakkaa.

Ylivoimainen ykkönen on miltei viime tingassa pöytään isketty Anna Kontulan vaalivideo.

Vasemmistoliittolaisen Kontulan pätkässä pesunkestävät julkkisporvarit kertovat, miksi eivät äänestä Kontulaa. Siis miksi vasemmistolaisen Kontulan mielipiteet eivät miellytä heitä.

Video on yksinkertaisesti nerokas. Tuomas Enbuske, Matti Apunen, Ilkka Kanerva ja Eero Lehti edustavat juuri sitä ryhmää, jota Vasemmistoliiton ydinkannattajat jopa vihaavat. Kun nämä herrat kertovat vastustavansa Kontulaa, he provosoivat omia vastustajiaan äänestämään Kontulaa.

Samalla tulee näytetyksi, että nämä tunnetut ihmiset tietävät, kuka Kontula on. Tulee osoitetuksi, että Kontula on vakavasti otettava ehdokas. Ja onpa videossa sukupuolinäkökulmaakin. Siinä nyt setämiehet (ehkä Enbuske poisluettuna) vähättelevät naisehdokasta.

Ja kaiken kruununa on huumori. Lehden heitto Terijoesta videon päätteeksi on huikea.

Ja kaikki tämä ilman ensimmäistäkään kuvaa tai ääninäytettä itse ehdokkaasta. Täydet pisteet tästä koko taustaryhmälle!

Ja ei, ei kannata yrittää tehdä samanlaista seuraavissa vaaleissa samalla kaavalla. Yllätysmomentti meni jo.

Toinenkin kiitos menee Kontulalle ja samalla toiselle paikkansa uusineelle edustajalle, Harri Jaskarille. Heidän yhteistyönsä kaltaiseen kampanjointiin ainakaan minä en ole ennen törmännyt.

Osoitteessa vasenoikea.net Jaskari ja Kontula ottavat kantaa samaan kysymykseen tekstimuodossa ja myös vastaavat toistensa kannanottoihin. Siis sama kysymys ja siihen näkökulma sekä oikealta että vasemmalta.

Tämä keskustelu tuo molemmat esiin räväkämmin kuin pelkät blogitekstit tai muut artikkelit. Anna Kontulan tekstejä Anna Kontulan blogissa lukee luultavasti Anna Kontulan kannattaja tai ainakin häntä sympatiseeraava henkilö. Teksti vahvistaa kyllä lukijan maailmankuvaa, mutta ei välttämättä herätä sen suurempia tunteita.

Kun rinnalla on näkökulma politiikan toiselta laidalta, äkkiä sama teksti herättääkin tunteita. Lukija taistelee kirjoittajan rinnalla, sitoutuu häneen. Syntyy voimakkaampi muistijälki ja tapahtuu myös sama me-ne -asetelma kuin Kontulan vaalivideossa.

Ja samalla, kun syntyy vastakkainasettelua, syntyy myös mielikuva järkevistä ihmisistä. Siis siitä, että vaikka eri mieltä ollaankin, pystytään silti tekemään töitä yhdessä. Pystytään keskustelemaan, ja se jos mikä on tärkeää poliitikolle. Ehkä siis hieman paradoksaalisesti, konsepti vetää keskustelijoita kohti omia laitojaan ja silti samalla kohti keskustaa. Täydellistä.

Pari muutakin hyvää ideaa tuli vastaan. Esimerkiksi se, kuinka saatiin vähän yli parikymppisen, politiikkaa niukasti seuraavan kaupunkilaisnaisen huomio.

Valopylväissä ehdokkaan naama oli näkynyt muiden joukossa. Kun samainen ehdokas saman julisteen kanssa seisoskeli aamuruuhkan aikana tien varressa hymyilemässä ja vilkuttelemassa autoilijoille, kiinnostui myös koehenkilömme. Valitettavasti tietoa lopullisesta äänestyskäyttäytymisestä meillä ei ole.

Toinen koehenkilömme, hieman alle nelikymppinen mies, ilahtui saatuaan rautatieasemalla erään ehdokkaan tukiryhmältä mukillisen kahvia ja pasteijan siistissä paperipussissa kiirehtiessään aamujunaan. Tässäkään tapauksessa tempauksen lopullisesta tehosta ei ole varmuutta.

Kaksi jälkimmäistä esimerkkiä ovat luokkaa ”ihan kiva”. Ne nostavat osaltaan vaaleja ja äänestämistä ihmisten mieleen, mutta tuskin tuovat juuri ääniä. Silti todennäköisesti enemmän kuin tienvarsikyltit.

Kaksi ensimmäistä ovat sen sijaan taatusti vaikuttaneet siihen, että sekä Jaskari että Kontula jatkavat kansanedustajina.

Ne ovat erilaisia, jopa poikkeuksellisia ja tuovat esiin ehdokkaita huomattavasti paremmin kuin naama ja tyhjät vaalilauseet. Niissä ovat mukana järki ja tunteet.

Kuten missä tahansa hyvässä markkinoinnissa.

« | »

Yksinyrittäjäkin voi tehdä mukavan tilin inhimillisellä työmäärällä!

Yrittäjänä sinun pitäisi joko

  1. Tienata paremmin kuin työntekijänä.
  2. Tehdä vähemmän töitä samalla tulotasolla.
  3. Saada päättää vapaasti milloin, missä ja kuinka paljon teet töitä ja silti tulla toimeen mukavasti.

Jos yksikään noista kohdista ei toteudu, yrittäjyyden riskien ottaminen on järjetöntä. Kun hoidat asiat oikein, voit saavuttaa tilanteen, jossa tienaat paremmin, teet vähemmän töitä ja nautit yrittäjän vapaudesta. Tämän koulutuksen ainoa tavoite on viedä sinut sinne.