Tällä kerralla TuplaTurinoissa yrittäjyyskasvattaja avautuu, päivitellään yritysneuvojan hataria tietoja ja pohditaan B2B-myynnin särkynyttä illuusiota.
Paatosta piisaa 22 ja puoli minuuttia.
Kuuntele alta.
Asiantuntijuutta, ei tunteen paloa (Satakunnan Kansa)
Kolmannes myynnistä ilman euroakaan markkinointiin – pienyritykset syttyivät verkkokaupasta (Yle.fi)
Sana hyvästä myyjästä kiirii – yritykset tekevät nyt ostopäätöksiä kuin kuluttajat (Marmai.fi)
Olen vahvasti samaa mieltä siitä että yritysneuvojilla pitäisi olla jokin tietty aika oman päätoimisen yrityksen pyörittämistä takana, jotta heidät voitaisiin valita tehtävään. Vaikka silloinkaan ei toki kaikkea tiedä eikä osaa, olisi ainakin jonkinlainen ruohonjuuritason tuntuma niistä ihan käytännön asioista. Itselleni osui aloitellessani neuvoja joka ei ymmärtänyt mikä on pohjakassa!
Joissain tapauksissa kun yritysneuvoja kuitenkin kirjoittaa puollot ja suositukset mm. haettavaan rahoitukseen, on melkoisen arveluttavaa että tehtävässä työskentelee, muotoillaan nyt vaikka että siihen sopimaton henkilö.
Hyvä pointti, Katri. Enpä muistanutkaan tuota, että ainakin Tampereella Ensimetri antaa(antoi?) Finveraan lausunnon siitä, puoltavatko rahoitusta vaiko ei. Hänellä on siis todella suuri vastuu.
Yrityksen perustaminen on kohtuu helppoa ja nopeaa, mutta yrittäjäksi ryhtyminen on tehty kyllä vähintäänkin sopivan vaikeaksi. Halusin ottaa asioista selvää ennen yrityksen perustamista, joten kävin yrityspalvelukeskuksessa juttelemassa pariinkin otteeseen. Aina mukanani kasa kysymyksiä ja väittämiä ruutupaperille kasattuna. Kysymykset ja väittämät nimittäin eivät ratkenneet yksiselkoisesti internetsiä lueskelemalla. Kun luki muiden yrittäjien neuvoja ja kokemuksia. Viralliset tietolähteet on alkavalle yrittäjälle aikamoista kapulakieltä.
Sain joka kerta vastauksia kysymyksiini. Huomasin kuitenkin myös kuinka moni kysymyksistäni ymmärrettiin väärin, joten en sulattanut ensimmäistä vastausta. Tässä kohtaa luulen, että moni menee metsään. Yrittäjäksi ryhtyessä on muistettava kouluissakin tabua asiaa vastavirtaan uiminen. Nimittäin asiantuntijan kyseenalaistaminen. Kun perustat yrityksen ja KUN teet virheitä, olet niistä vastuussa. En tarkoita, että aina pitäisi hangata vastaan vaan terve kyseenalaistaminen pitää muistaa, sen sijaan, että merkkaisi asian ratkenneeksi.
Arvonlisäveron laskeminen oli ylivoimaisesti vaikein asia. Sen sisäistäminen itsellä vei paljon aikaa, koska mielipiteitä oli niin monia. Googlettamalla miten alvi lasketaan löytää melkein yhtä monta ratkaisua kuin ensimmäisellä sivulla on tuloksia. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että yrityspalvelukeskuksen työntekijä ei tiennyt tarkalleen, miten alvit lasketaan. Mutta kertoin minulle kaiken varmana tietona. Tosin jossain vaiheessa kävi sivulauseessa ilmi, että hän oli viimeksi pyörittänyt omaa yritystä 80-luvun lopulla. (alvit tulivat käyttöön 1994).
Lopputulos: Jos olisin uskonut ensimmäistä asiantuntijaa, jolta kysyin alvien laskemisesta, ilmoittamisesta ja vähennyksistä. Olisin tehnyt kaiken aivan päin helvettiä hyvän aikaa. Asiaa ei helpottanut kun yrityspalvelukeskuksen työntekijä, verottajan työntekijä, useampi tmi/oy yrittäjä kaikki antoivat toisistaan poikkeavia vastauksia. Surullista oli jälkeenpäin huomata kuinka moni ei tiennyt todellisuudessa ollenkaan kuinka arvonlisäverot lasketaan.
ps: edelleen löytyy verkkokauppoja, joissa on vanhat alvit
Hei Juho, ja kiitos kommentista.
Yksi tärkeimmistä ohjeistani aloittavalle yrittäjälle on, että hanki alkajaisiksi hyvä tilitoimisto. Yrittäjän täytyy toki ymmärtää tunnusluvut ja käytännön talousasiat, mutta kirjanpitoa ei kannata itse ryhtyä värkkäilemään.
Se tosin kiinnostaa, että millaisia erilaisia ohjeita alvin laskemiseen oikein sait? Minusta kun laskeminen on varsin yksinkertaista, kunhan tietää mitä alvikantaa milloinkin sovelletaan.