Oletko yrittäjä ja mietit markkinointia? Olet perillä!

Kierrän YES-kummina oppilaitoksissa puhumassa yrittäjyydestä, asenteesta ja motivaatiosta. Koen, että tehtäväni on viedä kouluihin virtaa, intoa ja uutta ajattelutapaa. Urjalan Väinö Linnan lukion keikalla kävi toisin.

Urjala sijaitsee kotikunnastani katsoen sadan kilometrin päässä, aivan toisella reunalla Pirkanmaata. Lähtötietoina keikalle oli, että saan kunnian päästä puhumaan jo toista kertaa järjestettävään My Way -yrittäjyysseminaariin.

Kouluja on matkan varrella ollut monenlaisia. Sellaisia, joissa tekemisen meininki huokuu vastaan jo ovella, niitä, joissa yksi opettaja kantaa harteillaan valtavaa taakkaa ja niitä, joissa kirves on jo osapuilleen kaivossa. Siksi uuteen kouluun meneminen aina vähän jännittää.

Väinö Linnan lukion ovelta astuin energian maailmaan – positiivisen tekemisen tehtaaseen.

Edellisenä viikonloppuna koululla oli järjestetty muotinäytös, ja nyt myytävänä oli jo viidettä kertaa ilmestynyt keittokirja.

Eikä rahaa kerätä mihinkä tahansa luokkaretkeen.

Ranskaa opiskelevat lukiolaiset nimittäin kartuttavat kassaa luonnollisesti Ranskan-matkaa varten. Kaiken kaikkiaan 42 opiskelijaa pääsee keväällä viikoksi tutustumaan Rivieraan ja käyttämään oppimaansa kieltä.

Ihailin hengästyneenä sitä intoa ja paatosta, joka opettajilla tuntui tämän asian eteenpäin viemiseen olevan. Into näkyi myös opiskelijoiden asenteissa ja jopa olemuksessa. Väinö Linnan lukio on virkeä koulu, ja siitä ollaan ylpeitä.

Keittokirja ei ollut mikä tahansa jauhelihakastikevihko. Paksu opus nimittäin sisältää urjalalaisten perheiden omia reseptejä. Ruokaohjeen ryydittäjänä on kuva ja tarina perheestä. Mukana on myös jotenkin Urjalaan tai Ranskaan liittyviä julkkiksia. Onpa kirjasessa kuulemma presidentinkin reseptiikkaa.

Keittokirja on hieno osoitus yhteisöllisyydestä ja asenteesta. Kaikkea voidaan ja pystytään tekemään, kun vain halua löytyy. 5300 asukkaan kunnasta saadaan 42 opiskelijaa maailmalle tutustumaan kulttuuriin ja maailmaan menoon.

Tietysti näin yrittäjän näkökulmasta on mahtavaa, että koulussa on myös yrittäjyyskasvatus otettu tosissaan. Asioita katsotaan oppitunneilla yrittäjyyden näkökulmasta. Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, suurin osa näistäkin nuorista tekee uransa palkollisina. Uskon silti, että tämän lukion ilmapiirissä syttyy monta yrityskipinää, jotka aikanaan roihahtavat liekkeihin.

Mahtavaa energiaa. Kiitos, että sain vierailla teillä!

PS. Uskon, että lukiolaiset myyvät tuota 17 € hintaista keittokirjaa kunnan ulkopuolellekin. Kysele kirjaa vaikka heidän Facebook-profiilinsa kautta.

« | »

Yksinyrittäjäkin voi tehdä mukavan tilin inhimillisellä työmäärällä!

Yrittäjänä sinun pitäisi joko

  1. Tienata paremmin kuin työntekijänä.
  2. Tehdä vähemmän töitä samalla tulotasolla.
  3. Saada päättää vapaasti milloin, missä ja kuinka paljon teet töitä ja silti tulla toimeen mukavasti.

Jos yksikään noista kohdista ei toteudu, yrittäjyyden riskien ottaminen on järjetöntä. Kun hoidat asiat oikein, voit saavuttaa tilanteen, jossa tienaat paremmin, teet vähemmän töitä ja nautit yrittäjän vapaudesta. Tämän koulutuksen ainoa tavoite on viedä sinut sinne.