Kun käyt golfkurssilla, opit toivottavasti golfia. Kutomiskurssin jälkeen osaat kenties tehdä villasukat, ja puutyökurssilla vihkiydyt piirongin teon saloihin. On kuitenkin yksi asia, jonka voit oppia jokaiselta näiltä kursseilta, ja se on lopulta tärkeämpää kuin mikään muu.
Yle FEM -kanavalta paljastui jälleen loistava ohjelmasarja. Politiikasta pitäisi puhua on avannut hienolla tavalla poliittista elämää. Erityisesti politiikan viestinnästä puhunut jakso paljasti monta mielenkiintoista asiaa. Vaikka politiikka ei kiinnostaisikaan, yhden yksittäisen kommentin pitäisi kiinnostaa.
Jaksossa Tom Westerén AC-Sanafor Oy:stä kertoi poliitikkojen mediakoulutuksesta, mutta tuli samalla todenneeksi kirpeän totuuden suomalaisesta työntekijästä.
Westerén päivitteli sitä, että olemme valmiita käyttämään aikaa ja rahaa tullaksemme paremmaksi jossakin harrastuksessa, vaikkapa golfissa, mutta emme ole kiinnostuneita kehittämään itseämme paremmaksi omassa ammatissamme.
Perinteisesti ihminen käy pakolliset koulut, sitten jonkin tietylle alalle pätevöittävän opinahjon ja sen jälkeen opiskelut on opiskeltu. Tietenkin työnantaja pakottaa joskus opettelemaan jonkin uuden tietoteknisen järjestelmän tai työkalun, mutta enempää ei tarvitse opiskella.
Samaa tarinaa kertoo tietokirjojen myynti niin Suomessa kuin muilla mailla. Muutaman sata kopiota myynyt opus on jo menestys. Yleensä kaikki kiinnostavat bisneskirjat löytyvät Tampereenkin kirjastosta suoraan hyllystä ilman odottelua.
Onneksi ainakin sinä olet toista maata, päätellen siitä, että luet tätä tekstiä. Haluat oppia jotakin uutta ja tulla paremmaksi. Haluat löytää uusia ideoita tai vain inspiroitua luodaksesi itse jotakin uutta. Toivottavasti myös jaat tuota asennetta lähipiirillesi.
Kysy aina silloin tällöin pihvinpaistokurssia hehkuttavalta ystävältäsi vinkkejä hyvistä ammattikirjoista tai koulutuksista. Anna hänelle omia vinkkejäsi. Jaa linkkejä mielenkiintoisiin artikkeleihin, videoihin, kokonaisiin sivustoihin.
Tee selväksi, että sinulle on näiden kaikkien lukemisesta hyötyä ihan oikeasti. Tietenkin joku ärsyyntyy ja kuvittelee, että yrität vain tuoda esiin omaa erinomaisuuttasi. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että saat jonkun toisen houkuteltua itsensä kehittämisen huikeaan maailmaan.
« Talvi yllätti | Välinpitämätön »Jos jokainen golf- tai kudontakurssin käynyt oppisi tänään, että vastaavanlaisia koulutuksia löytyy myös oman ammattitaidon kehittämiseen ja että niillä kannattaisi käydä, Suomen talous lähtisi kohenemaan rajua tahtia.
Hyvä viisaus on tämä:
Rikkaan ja köyhän erottaa siitä, että köyhällä on iso televisio, mutta rikkaalla on iso kirjasto.
Taisi olla Groucho Marx, joka tokaisi televisiosta: “Televisio on minusta varsin sivistävä väline. Joka kerta, kun joku laittaa sen päälle, menen toiseen huoneeseen lukemaan hyvää kirjaa.”
Loistava kirjoitus. Suoraa puhetta ja täyttä asiaa. Tässä meillä jokaisella olisi oppimista – ja merkitys osaamisen lisääntyessä olisi merkittävä koko valtiolle.
Ilmiö on kuin lumipallo. Jos suomalaiset lähtisivät aktiivisesti haalimaan tietoa ja kehittämään itseään, näkyisi se jonkin ajan jälkeen suomalaisessa osaamisessa ja edelleen sen arvostuksessa. Itse uskon vakaasti siihen, että kun teet töitä ahkerasti, niin lopulta se näkyy tuloksissa.
Suomalaisen osaamisen arvostus Euroopassa sekä laajemmin maailmalla olisi tähän taloustilanteeseen erinomainen asia. Se kasvattaisi vientiä – joka on se asia josta tämä valtio ja sen ihmiset elävät.
Usein mediassa kerrotaan, että jokainen voi omilla teoillaan vaikuttaa ympäristöön, sen puhtauteen sekä olla mukana estämässä ilmastonmuutosta. Harvemmin otetaan esille, että jokainen voi myös osaltaan olla kasvattamassa suomalaista aineetonta pääomaa ja siten suomen kilpailukykyä maailmalla!
Opiskellaan yhdessä!
Kiitos kommentista, Antti!
Hyvä vertaus tuo ympäristöpuhe. Pienillä teoilla voi vaikuttaa ympäristöön, mutta vielä pienemmillä teoilla saa valtavan paljon osaamista ja henkistä pääomaa itselleen. Ajan mittaan tämäkin muuten auttaa sitä ympäristöä, kun osaamisemme ja ymmärryksemme kasvavat.