Pitäisikö, voisiko, tekisikö, tulisiko, menisikö, olisiko, rakennettaisiinko, tehtäisiinkö. Moniko näistä sanoista vilisee sinun sanavarastossasi päivittäin?
Törmään itse isiin omassa tekemisessäni päivittäin. Liian usein päätän sanan tai lauseen konditionaaliin; pitäisi, voisi tai jotain muuta turhanpäiväistä.
Jos päiväsi kuluvat viikosta toiseen isi-päätteitä toistellen, löydät itsesi lähtöpisteestä vielä ensi vuonnakin.
En ole asiani kanssa yksin, etkä ole sinäkään. Olen kiinnittänyt omaan isi-päätteen käyttöön aktiivisesti huomiota muutaman viikon. Olen myös rohkaissut aktiivisesti muita yrittäjiä, myyjiä ja tapaamiani ihmisiä vaihtamaan tehtäisiinkö-tilasta tehdään-tilaan.
Pieniä muutoksia olen itsessäni huomannut. Pöydällä maanneet ideat, ajatukset ja tehtävät ovat muuttuneet viivoiksi työlistan riveillä.
Helppoa se ei ole, ei todellakaan. Kun on pitkään mennyt isi edellä, on niskasta ottamisia edessä usein.
Keskustelin koulutuksessa muutaman myyjän kanssa tavoitteista, ja muutaman viikon jälkeen uudelleen tavatessamme kysyin, ovatko tavoitteet menneet sovitusti paperille. Vastaukseksi sain vain joukon isi-päätteitä.
Konditionaali tappaa talossa ja puutarhassa. Isi teilaa parhaankin ajatuksen tai idean. Kun karsit omasta puheestasi kaikki isi-päätteet, löydät pian itsesi tekemässä ja kokemassa.
Aloitetaan isivapaa kuukausi. Kuka on mukana?
« Kuka tekee sinusta rikkaan? | Jos olisin nokikolari, tekisin näin »
Mä olen mukana! Samaan intoon voi vähentää jos-sanan käyttöä varsinkin kun ollaan myymässä jotakin. Jos-sana korvataan sanalla: KUN. Eli näin:
Jos nyt hankit tämän…
KUN nyt hankit tämän…
Käyttöön otetaan sana KOSKA. Tätä sanaa käytetään joka ainoan tuoteominaisuuden perässä. Esimerkiksi näin:
Tuote on pitkäikäinen, koska….
Palvelumme kattaa kaiken, koska…
Pyydä tarjous,koska…
Tarjous voimassa vain tänään,koska…
No yleisön pyynnöstä huolimatta jatkan…
Otetaan vielä koska-sanan kaveriksi vaikka seuraus, eli näin:
Tuote on pitkäikäinen, koska… se on valmistettu osista joita ei tässä kokoonpanossa tarvitse ylikuormittaa koskaan. Tästä seuraa se, että jäähdytystarve vähenee, ja säästät rahaa 234€ kuukaudessa.
jne…
Hyvä Jiikoo juuri näin!
Karsitaan yhdessä turhat sanat pois niin hyvä tulee!
Olen mukana. Olen tätä sanojen käyttöä miettinyt paljon, nyt kun olen puuhastelemassa alkavan yritystoimintani kanssa. Pienillä jutuilla on iso merkitys kun luodaan mielikuvia ja halutaan asiakas tekemään ( = ostamaan) jotakin.
Opin tämän ISI-kirjainyhdistelmän huomaamisen puheessani silloin, kun nuorempana myin hodareita. Sanoin asiakkaalle iloisesti kojuni takaa: “ja se tekisi kaksi ja viisikymmentä.” Asiakas tuhahti vihaisesti: “Se ei tekisi, vaan se TEKEE kaksi ja viisikymmentä!” ja lähti hodarinsa kanssa pois. Tämän jälkeen olen miettinyt sanavalintojani asiakastyössä.
Kiitos Liisa kommentistasi ja mukavaa että olet mukana talkoissa.
Sanoilla on iso merkitys kaikessa mitä teemme. Parisuhteessa, kaverisuhteissa, työporukassa ja myös siellä asiakaspalvelussa.
Puhe on voimakas väline. SItäkin pitäisi harjoittaa ja miettiä kuten kaikkea muutakin missä haluamme olla hyviä.