Kirjoitan itse usein liian monimutkaisesti. Teen sen siksi, että yksinkertaisen tekstin kirjoittaminen on tylsää. Kuka jaksaa kirjoittaa tällaisia yhden ajatuksen virkkeitä? Ja kuka näitä viitsisi lukea?
Kun kirjoitat mihin tahansa yrityksesi materiaaliin tekstejä, on sinulla vain yksi päämäärä. Lukijan täytyy ymmärtää, mitä haluat sanoa. Kun lukijasi ymmärtää lukemansa, saatat saada aikaan kauppaa. Jos hän ei ymmärrä, no, kyllä sinä tiedät.
En ryhdy tässä listaamaan ohjeita ja sääntöjä. Sellaisia on netti pullollaan. Voit esimerkiksi ryhtyä seuraamaan Ei oo totta -blogia. Katleena Kortesuo antaa hyviä vinkkejä siitä, miten saat tekstistäsi luettavampaa.
Ohjeiden sijaan kerron totuuden, joka sinun täytyy sisäistää, jotta voisit kirjoittaa ymmärrettävämpää tekstiä.
Sinun täytyy ryhtyä tekemään sitä tietoisesti.
Tilanne ei oikene sillä, että ajattelet asiaa hieman. Sinun täytyy harjoitella jatkuvasti ja pitää yksinkertaisuus mielessä koko ajan.
Jos johonkin virkkeeseen on tulossa kaksi pilkkua, pysähdy. Mieti, voisitko jättää toisen pois ja jakaa ajatuksen kahteen virkkeeseen. Yleensä se onnistuu helposti.
Jos sinun pitää tarkistaa sanakirjasta jonkin sanan kirjoitusasu, unohda koko sana. Keksi tapa sanoa sama asia jokapäiväisellä kielellä.
Totuus on myös se, että jos olet hyvä kirjoittaja, joudut tekemään enemmän töitä.
Hyvä kirjoittaja ajattelee asioita liian monimutkaisesti. Hyvä kirjoittaja rakastaa omaa näppäryyttään ja haluaa esitellä sitä myös muille. Hyvä kirjoittaja joutuu helposti egonsa vangiksi; pitää kirjoittaa hienosti, kun kerran osaa.
Jos olet mielestäsi huono kirjoittaja, tilanteesi on loistava. Sinun tarvitsee vain opetella hieman uutta. Kunhan et kuuntele liikaa ns. luovan kirjoittajan ohjeita, pärjäät mainiosti.
Yksikään tuote ei jää myymättä, koska mainoksessa on liian yksinkertaista tekstiä. Tuhansia on jäänyt valmistajan varastoon, koska teksti on ollut liian monimutkaista.
« Yrittäjä piiloutuu | Vuoropäällikön kuuma kesä »
Eikös se joku viisas joskus valitellut että: Pahoittelut kun kirje on pitkä, mutta minulla ei ollut aikaa kirjoittaa lyhyesti
Mulle ainakin lyhyesti kirjoittaminen on vaikeampaa, ja vie paljon enemmän aikaa kun monimutkaisesti kirjottaminen.
Jiikoo, olet tasan oikeassa siinä, että lyhyesti kirjoittaminen vie paljon enemmän aikaa. Nyt en kuitenkaan puhu tekstin mitasta, vaan siitä, että tekstin rakenne olisi yksinkertainen.
Tekstin lyhyys ei ole yksiselitteisesti hyve. Yksinkertaisuus on. Tekstin pitäisi olla aina juuri niin pitkä kuin asian selittäminen vaatii. Voi jopa olla, että yksinkertaisesti kirjoitettu teksti on pitempi kuin monimutkainen.
Yksinkertaisessa tekstissä lukijan ei tarvitse pitää mielessään kahden edellisen sivulauseen sisältöä, kun hän viimein pääsee päälauseeseen. Kun lukija joutuu jatkuvasti sahaamaan tekstissä edestakaisin, hän kyllästyy. Teksti lakkaa kiinnostamasta. Kun teksti ei kiinnosta, viesti ei välity.
Hyvä postaus – ja kiitokset blogini maininnasta!
Minäkin pidän yksinkertaisista teksteistä, mutta vanhan koulukunnan mukaan kirjoittaja on sitä fiksumpi, mitä monimutkaisemmin hän kirjoittaa. Jotkut luulevat, että jos teksti on yksinkertainen, kirjoittajakin on.
Katleena, kiitos kommentistasi.
Tekstin monimutkaisuuden yhteys kirjoittajan älykkyyteenhän on myös perustana joidenkin “asiantuntijoiden” menestykseen. He puhuvat tai kirjoittavat niin vaikeasti, että kukaan ei jaksa edes yrittää miettiä sisältöä. Jos joku jaksaisi, huomaisi hän oitis, että sisältö puuttuu kokonaan.
Tuossa onkin yksi olennainen edellytys, jotta pystyisi kirjoittamaan yksinkertaisesti. Täytyy olla jotakin sanottavaa.
Olet aivan oikeassa.
Opiskeluvuosina oikoluin erästä tieteellistä lehteä, johon kirjoittivat suomalaiset alan huippututkijat. Erään kirjoittajan artikkeleissa kävi toistuvasti niin, että kun analysoin hänen lauseitaan, niistä ei löytynyt minkäänlaista sisältöä. Kun kaikki höttö oli purettu, jäljelle jäi “sota on sota” -tyyppisiä itsestäänselvyyksiä.
Lopulta päätoimittaja päätti, että kyseisen hepun tekstejä ei oikolueta lainkaan. Kirjoittaja oli kuitenkin yksi alan guruja, eikä hänen kanssaan saanut joutua hankauksiin, koska hän olisi saattanut lopettaa ilmaisten artikkeleiden tekemisen.
Kenties kyseinen kirjoittaja jatkaa sisällöttömänä huippuasiantuntijana tänäkin päivänä. En ole seurannut alaa sen koommin. 🙂