Oletko yrittäjä ja mietit markkinointia? Olet perillä!

Yhden palvelun tai yhden tuotteen alat katoavat kartalta vähitellen. Kemikaliot myivät aikanaan vain kauneudenhoitoon liittyviä tuotteita, lottoa saivat myydä ainoastaan Rautakirjan myyntipisteet, postimerkkejä sai vain postista.

Kilpailu on vuosikymmenten saatossa kiristynyt, ja aina muutosten edessä tuska tehdä toisin on ollut näiden alojen sisällä kova. Aina kuitenkin on selvitty. Muutos aiheuttaa tuskaa, asenne muutoksen, ja joskus muutos tuottaa tulosta.

Apteekeissa myytiin alunperin lääkkeitä, parannuskeinoja erilaisiin vaivoihin ja tauteihin. Apteekkarit olivat kirkonmiesten ja suurtilallisten ohella kylän ykkösmiehiä.

Vuosikymmenet ovat vierineet. Postimerkkejä saa jokaisesta puodista, posti ei ole enää posti, ja lototakin saa melkein joka niemennotkossa. Alko ja apteekit ovat viimeisiä linnakkeita, joiden muureihin valtaustaistelu ei ole tehnyt rakoja. Yritys on kyllä ympäröivässä yhteiskunnassa suuri.

Pitkään farmaseuttisessa koulutuksessa on panostettu asiantuntijuuteen. Ylivoimaiseen tietotaitoon lääkkeiden asiantuntijana ja tiedonjakajana. Koulutuksessa ei ole edelleenkään herätty asiakaspalvelun tai vielä tärkeämmän aiheen eteen – nimittäin myynnin.

Tässä piilee menestyvän apteekkarin mahdollisuus. Valmistamalla henkilökunta tulevaisuuden haasteisiin myös asiakaspalvelu- ja myyntitaidoissa pelastaa isolta montulta myöhemmin.

Vahva ajatus ja tunne asiantuntijuuden ja myynnin kuulumattomuudesta samaan lauseeseen muhii monessa apteekissa. Tähän vaaditaankin isommin asenteen kuin tietotaidon muokkausta.

Myyntitaidot eivät sulje pois asiantuntijuutta, ne päinvastoin vahvistavat sitä.

Myyntitaidot eivät ole vain teknisiä suoritteita, joilla saadaan asiakkaalta rahat pois. Myyntitaidot ovat välineitä ymmärtää asiakasta, jotta voidaan palvella ja ratkaista erilaisia asiakkaan tarpeita paremmin.

Asiantuntijuus ei ole vain oman alan asioiden ylivoimaista tuntemista. Siihen vaaditaan paljon muutakin. Se, että tunnet sähkön syntymisen fysiikan, ei tee sinusta vielä sähkön asiantuntijaa eikä se, että pystyt tyhjentävästi selittämään lääkepurkin sisällön, tee sinusta ammattilaista.

Koulutus, monipuolinen sellainen, takaa voiton. Erilaiset myyntikoulutukset, asiakaspalvelukoulutukset sekä esiintymisen ja viestinnän preppaukset tekevät lääkeyhtiöiden tuotekoulutusten ohella asiantuntijoista todellisia ammattilaisia. Samalla saattaa myös kassakone laulaa suloisempaa säveltä.

« | »

Yksinyrittäjäkin voi tehdä mukavan tilin inhimillisellä työmäärällä!

Yrittäjänä sinun pitäisi joko

  1. Tienata paremmin kuin työntekijänä.
  2. Tehdä vähemmän töitä samalla tulotasolla.
  3. Saada päättää vapaasti milloin, missä ja kuinka paljon teet töitä ja silti tulla toimeen mukavasti.

Jos yksikään noista kohdista ei toteudu, yrittäjyyden riskien ottaminen on järjetöntä. Kun hoidat asiat oikein, voit saavuttaa tilanteen, jossa tienaat paremmin, teet vähemmän töitä ja nautit yrittäjän vapaudesta. Tämän koulutuksen ainoa tavoite on viedä sinut sinne.