Oletko yrittäjä ja mietit markkinointia? Olet perillä!

Viime viikolla Tampereella nähtiin huippupuhujia Ice Live -tapahtuman lavalla. Vaikka heidän antinsa olikin tärkeintä, verkostoituminen – uusien ihmisten tapaaminen – on näiden tilaisuuksien agendalla. Miten se sujuu sinulta?

Kontaktin ottaminen uusiin ihmisiin ilman selkeää syytä on aina ollut minulle tuskallisen vaikeaa, enkä kyllä ole muutenkaan sosiaalisesti erityisen lahjakas. Viime aikoina meille introverteillekin on alettu jaella synninpäästöjä, eli meidän ei tarvitsekaan pakottaa itseämme cocktailkutsuille ja liihottamaan pöydästä toiseen verkostoitumistapahtumissa.

Monessa ammatissa verkostoituminen on kuitenkin tärkeää, ja valtaosalle yrittäjistä se on melkeinpä välttämätöntä. Onneksi näitäkin taitoja voi oppia.

Bestseller-kirjan I Will Teach You How To Be Rich kirjoittanut Ramit Sethi antaa selkeitä vinkkejä siihen, kuinka kehität omia sosiaalisia taitojasi. Hän ainakin väittää olleensa itse huono keskustelija, mutta opetelleensa tietoisesti esimerkiksi sitä, kuinka pidät keskustelun elossa.

Kenties tärkein asia Sethin ohjeissa on se, että kalibroi puheesi keskustelukumppanin mukaan. Yleinen virhe varsinkin asiantuntijoilla on se, että puhe liikkuu nopeasti aivan liian yksityiskohtaisiin asioihin.

Toinen tärkeä perusohje on se, että vaihtele äänensävyä, intonaatiota ja puhenopeutta. Niiden avulla indikoit muun muassa, milloin lauseesi on vielä kesken ja milloin taas olet sanonut sanottavasi. Vaihtelu pitää myös puheesi huomattavasti miellyttävämpänä kuunnella. Erinomainen tiedonjyvä on tämä:

Sinulle itsellesi hitaalta vaikuttava puhe kuulostaa muille vakuuttavalta.

Mitä sitten teet, kun tapaat ventovieraan vaikkapa yrittäjätapahtumassa? Tässä kolme hyvin yksinkertaista keskustelunavausta:

1.
– Hei, olen Jukka. Mikä toi sinut tänne?

Kun hän vastaa sinulle, kysy toinen kysymys, ja keskustelu pääsee käyntiin.

2.
– Hei, olen Jukka.

Yleensä saat vastaukseksi keskustelukumppanin nimen, ja sitten voit kysyä seuraavan kysymyksen. Ilman valmista kysymystä tämä voi tuntua pelottavalta, mutta Sethi kannustaa kääntämään oman ajattelusi tuntemattoman kohtaamisesta toisin päin. Hän on onnellinen, että joku tulee juttelemaan, jotta hänen ei tarvitse seisoa yksin nurkassa näpräämässä puhelintaan.

3.
– Hei, olen Jukka. Mistä tunnet Villen?

Ville on ehkä syntymäpäiväsankari tai tilaisuuden järjestäjä tai ehkä näit tämän henkilön juttelevan Villen kanssa aikaisemmin.

Keskustelun ylläpitämisessä yleisin virhe on kysyä joko liikaa tai liian vähän kysymyksiä. Jälkimmäinen vaivaa oman kokemukseni mukaan suomalaisia verkostoitujia (minä mukaan luettuna). Tämä on Sethin mukaan yleinen virhe, jonka miehet tekevät treffeillä. Puhuvat siis liikaa itsestään.

Älä siis kysy liikaa kysymyksiä, mutta kun kysyt, muista kuunnella vastaukset. Kun kommentoit keskustelun aikana jotakin heidän aikaisemmin kertomaansa, osoitat, että olet kuunnellut heitä. Tällä keräät ison tukun pisteitä tilillesi keskustelukumppanin silmissä.

Keskustelun päättämiseen Sethi antaa jälleen yksinkertaisen lauseen:
– Oli mukava tavata ja jutella. Kiitos.

Ole päättäväinen, mutta ystävällinen. Joskus törmäät ihmiseen, joka ei tajua vinkkiä, mutta onneksi valtaosa kuitenkin ymmärtää, että keskustelu on päättynyt.

Sethi suosittelee lisäksi tarinatyökalupakin luomista. Se tarkoittaa, että sinulla on takataskussasi muutama hyvä erilaisiin tilanteisiin sopiva tarina. Harjoittele ja testaa tarinoitasi aidoissa tilanteissa. Seuraa ihmisten reaktioita; milloin he nauravat, milloin heidän katseensa alkaa harhailla ja niin edelleen, jotta voit kehittää tarinoitasi paremmaksi.

Sethin mukaan small talk ei ole jotakin erillistä puhetta, vaan se on jokapäiväistä elämää ja kanssakäymistä, jota ei voi välttää. Hän suosittelee, että otat itse vastuun, koska keskustelukumppani ei välttämättä sitä osaa. Tämä on muuten erityisen tärkeää Suomessa.

Yritetään siis työntää pelko taka-alalle, ja ryhdytään pelastamaan kanssaihmisiä verkostoitumistilaisuuksissa. Katso Ramit Sethin kaikki vinkit tästä:

« | »

Yksinyrittäjäkin voi tehdä mukavan tilin inhimillisellä työmäärällä!

Yrittäjänä sinun pitäisi joko

  1. Tienata paremmin kuin työntekijänä.
  2. Tehdä vähemmän töitä samalla tulotasolla.
  3. Saada päättää vapaasti milloin, missä ja kuinka paljon teet töitä ja silti tulla toimeen mukavasti.

Jos yksikään noista kohdista ei toteudu, yrittäjyyden riskien ottaminen on järjetöntä. Kun hoidat asiat oikein, voit saavuttaa tilanteen, jossa tienaat paremmin, teet vähemmän töitä ja nautit yrittäjän vapaudesta. Tämän koulutuksen ainoa tavoite on viedä sinut sinne.