Mitä sinä teet, kun haluat löytää uuden ruokapaikan, nähtävyyden tai kesäisen käyntikohteen isojen teiden ulkopuolelta? Haetko käsiisi kartan, puhelinluettelon vai pysähdytkö tievarsilla oleville levähdyspaikoille, joissa on infotaulut?
Minä aloitan päiväkohteiden ja pidempienkin reissujen haun tietenkin googlettamalla. Tein pienen kyselyringin ystävieni joukossa ja sain tietää, että samoin toimivat heistä osapuilleen kaikki.
Kesällä on mukava tehdä päivän retkiä lähelle ja kauaskin. Käydä katsomassa yksi tai kaksi kohdetta, jotka tavoittaa pienellä ajelulla ja nähtävää riittää joko luonnosta tai ihmisen tekemänä.
Otimme perheemme kanssa kesän tavoitteeksi löytää pienten teiden varsilta käymättömiä kohteita ja välttellä ketjuravintoloita sekä ketjuhuoltoasemia.
Kirjoitin aiheesta jo viime kesänä ja niin päätin tehdä nytkin.
Olemme jo monena kesänä miettineet käyntiä Hämeenlinnan Aulangolla ja siellä nimenomaan upeassa graniittisessa näkötornissa.
Aamulla keli näytti vähemmän kostealta ja aloin googlettaa miten näkötorni on auki ja tarvitaanko mukaan kenties käteistä ja saako sieltä virvokkeita.
Tehtävä osoittautui jälleen kerran hankalaksi. Aulangon näkötornista kyllä löytyi tietoa Wikipediaa myöten. Aulangon alueen palveluista omalta sivultaan. Kahvilan tietoja jo liippasi läheltä, kun löysin kahvilan picnic-koritarjouksen. Kori on muuten sinänsä aivan loistava tuote, jota monen vastaavan paikan soisi kopioivan. Tältäkään sivulta ei kuitenkaan aukioloaikoja löytynyt.
Aikani selattua löysin Aulangon omien sivujen alta tornikahvilan olevan voimissaan ja jopa yhteystiedot mutta ei nettisivuja. Savu nousi korvista.
Eihän siinä mitään, kahvin ja pullan takia sinne ei olla lähdössä, mutta mikäli paikka ei olisi auki olisi mukava tietää korvaava kohde edes suunnilleen ennen kurvailuja. Kahden lapsen kanssa hyvä suunnittelu on aina poikaa, vaikka tyttäreni eivät känkkäränkkiä olekaan tämän suhteen.
No, perille päästiin, maisemat olivat mahtavia. Näkötornin portaissa tuli hiki ja kahvihammasta kolotti. Kahvila oli kuin olikin auki, sunnuntaisin kun siitä ei Suomessa voi olla aina varma.
Kysyessäni kassalla onko teillä nettisivuja, iloinen asiakaspalvelija vastasi, että emme ole netissä mutta olemme kesällä auki päivittäin 10-19. Niinpä.
Wikipedian mukaan tornilla käy vuosittain 90 000 vierailijaa, kun puisto joutsenlampineen vetää jopa 400 000 kävijää.
No, pienelle kesäkahvilalle tuostakin määrästä 10 prosenttia asiakkaina on paljon mutta ainahan sen voisi vaikka tuplata.
Löysin Tornikahvilalle jopa varatun domainin, joka kuitenkin näyti pelkkää valkoista.
No, miksi jaksan tästä käristä ja päristä. Siksi että hain samaisen kahvilan aukioloaikoja jo viime kesänä ja silloin löysin pitkän haun jälkeen jonkin epämääräisen sivun. Sivu, joka oli päivitetty joskus 2006 sai minut epäilemään, onko paikka auki vai ei ja jätin silloin prätkäreissun tornin kahvilaan väliin.
Tämä Tornikahvila ei ole tämän kirjoituksen yksinomainen kohde. Vastaavanlaisia upeita tornikahviloita on suomessa satoja. Satoja nähtävyyksiä, joiden tiskeiltä kuulee saman vastauksen – ei me olla netissä, me ollaan auki joka päivä.
Arvoisat matkailuyrittäjät, matkailuorganisaatiot ja kuntien matkailupäälliköt. Tulette saamaan minulta tarjouksen kesän lopulla, jossa tarjoan teille käytännön koulutusta, jonka sisältö on seuraavanlainen.
- Näin perustan nettisivut 50 eurolla 30 minuutissa
- Näin tuotan matkailijoita kiinnostavaa sisältöä sivuilleni
- Erottuminen netissä ei tarkoita tuhansien kampanjoita Googlessa
- Päivä asiakkaan housuissa
- Tule löydetyksi, näin käytän netin ilmaiset näkyvyyspaikat
- Kimpassa on kivempaa- yhteistyötä muiden alueen yrittäjien kanssa
- Should i put it in English?
- Kuka on asiakkaani?
- Miten saada asiakas tulemaan uudelleen
- Miten mitata mainonnan toimivuutta.
Kirjekuori kolahtaa postiinne nopeammin kuin uskottekaan. 🙂
Miksi sijoittaa kalliisiin nettisivuihin. Ne on aina hankalia käyttää ja vaatii jonkun propelipään päivittään. Kyllä kansa löytää!
JA tuo on myyntimiesten puhetta nettisivut 50 eurolla. ei pidä paikkaansa.
Matkailuyrittäjä: Olet ilmiselvästi ollut tekemisissä aivan väärien nettisivutekijöiden kanssa. Jos vielä vuonna 2011 joku myy nettisivuja ilman helppokäyttöistä julkaisujärjestelmää, voidaan puhua milteipä rikollisesta toiminnasta.
Ja tuo 50 euroa, sen verran maksaa halvimmillaan webhotelli ja domain. Kaiken muun pystyt tekemään itse. Jos et usko, näytämme kyllä mielellämme, miten se tapahtuu.
Pasi! Kiitos vierailustanne Aulangolla ja palautteestasi! Olet asian ytimessä. Lämmin kiitos, että kirjoitit meille arvokasta palautetta kehitysehdotuksen ja henkilökohtaisen kokemuksen kera. Miten koskaan kehittyisimmekään, jos emme olisi vuorovaikutussuhteessa asiakkaittemme kanssa! Otamme tästä opiksi. Sinulle varmaan sopii, että välitän viestisi eteenpäin. Pyrimme saamaan asian mitä pikimmiten kuntoon!
Ihana kesää Pasi Sinulle ja perheellesi! Olette sydämellisesti tervetulleita uudelleen Aulangolle!
Ja jos toinen matka tälle kesälle suuntautuu Aulangolle, ole yhteydessä minuun!
Iloisin terveisin,
Marjo
Hei Marjo!
Kiitos palautteestasi. Toki saat välittää viestiä eteenpäin ja mahtavaa että teillä asiat etenevät näin nopeasti!
Positiivista palautetta täytyy antaa tuosta teidän Aulangon sivustosta jossa yrittäjiä on kerätty yhteen ja kieliversiotkin on otettu huomioon.
Valitettavasti näin hienosti ei kaikilla matkailuorganisaatioilla isoissakaan kaupungeissa ole.
Eiköhän me vielä yhdet vieraat tänä kesänä Aulangolle tuoda ! 🙂
Aurinkoista ja kaupallista kesää!
Pasi