Oletko yrittäjä ja mietit markkinointia? Olet perillä!
0 kohdetta

Sanon heti kärkeen, tämä kirjoitus ei ota minkäänlaista poliittista kantaa mihinkään suuntaan. Toteanpahan vain havaintoni poliitikkojen kielenkäytöstä.

Tänään Ylen Ykkösaamussa toimittaja Marja Ala-Kokko haastatteli kahta europarlamentaarikkoa. Ville Itälä (kok) ja Liisa Jaakonsaari (SDP) ottivat keskustelussa kantaa myös Perussuomalaisten gallupsuosioon.

Kokeneina poliitikkoina molemmat tietenkin vastasivat avoimesti ja luontevasti pohdiskellen, mutta sanavalinnat paljastivat ainakin heidän oman tapansa, kenties myös puolueiden tavat pyrkiä vähättelemään persuja.

Kun toimittaja kysyy europarlamentaarikko Ville Itälältä kommenttia MTV3:n julkaiseman mielipidemittauksen tuloksiin (kok 19,8 %, kesk 19,3 %, SDP 17,3 ja perus 17,0 %), Itälä vastaa jotakuinkin näin: (voit käydä kuuntelemassa ohjelman itse täältä).

”Kyllä ne todella hurjalta näyttää. Tilanne on tietysti myös mielenkiintoinen. Mä olen kyllä huomannut sen, että tällainen protesti ja ehkä tällainen epävarmuus kanavoituu tuonne Soinin puoleen erittäin voimakkaasti. Mä toivon kuitenkin, että isot puolueet nyt ei lähtisi pomppimaan sen mukaan vaan pitäisivät sen oman linjansa, vaikka se joskus tuntuu kovin vaikealtakin. Mä oon nähnyt, että kyllä esimerkiksi sosiaalidemokraattien tämmöinen paniikkiliike oli tässä Kreikan kohdalla hypätä Perussuomalaisten perään ja se vei demarit vielä syvemmälle. Sen takia vain pää kylmänä ja hoitaa sitä vastuullista politiikkaa. Oppositiolla on aina ja tällaisilla Soinin kaltaisilla liikkeillä oma tehtävänsä, että kanavoidaan näitä protestiääniä ja ehkä pistää nää muut kovemmalle sitten miettimään mitkä ne oikeat ratkaisut on.”

Toimittaja: ”Eli tämä on Soinin vika?”

Itälä: ”Ei, emmä missään tapauksessa tarkoita, että mikään on Soinin vika. Päinvastoin. Soinihan hyötyy vaan totaalisesti tästä. Mä nää siinä tiettyjä hyviäkin puolia, että jokainen voi nähdä, että EU:ssakin on tehty virheitä…”

Huomasitko? Itälä puhuu Timo Soinista neljä kertaa ja mainitsee sanan Perussuomalaiset kerran.

Hän puhuu Soinista liikkeenä ja sanoo protestiäänien menevän Soinille. Vaikutelmaa lisää tietysti se, että Itälä käyttää vain sukunimeä. Puuttuu vain, että hän käyttäisi sanaa Soinilaisuus. Itälä saa myös toimittajan puhumaan Soinista Perussuomalaisten sijaan.

Mediassa on puhuttu paljon siitä, että Perussuomalaiset henkilöityy vahvasti Soiniin ja kyseenalaistettu se, löytyykö puolueelta tarpeeksi varteenotettavia ehdokkaita lunastamaan gallupien antamat lukemat.

Itälä, ja kenties Kokoomus puolueena, pyrkii vahvistamaan tätä mielikuvaa sanomatta sitä suoraan.

Jatketaanpa vasemmalle.

Toimittaja: ”Ville Itälä syytti teitä demareita Soinin peesaamisesta, Liisa Jaakonsaari, mitä te vastaatte ja mitä sanotte näihin lukuihin?” (Jälleen toimittaja tarttui Itälän Soini-puheeseen puhuessaan Perussuomalaisista, vaikka Itäläkin syytti demareita Perussuomalaisten peesaamisesta.)

Jaakonsaari: ”No, kyllähän nää on mielenkiintoisia. Jos tämä kehitys olisi pelkästään suomalainen, niin kyllä vetäisin tuhkat päälleni ja syyttäisin myös itseäni, mutta kun tässä on kyse eurooppalaisesta trendistä. Että kaikissa Euroopan maissa on tällainen oikeistopopulismi nousussa ja siihen liittyy erittäin voimakas Eurooppakritiikki, maahanmuuttokritiikki. Että tällaista on tapahtunut kaikkialla, mutta se ei tietenkään ole selitys sille, miksi sosiaalidemokraatit Suomessa gallupien mukaan menestyvät huonosti. En suoraan sanoen usko tähän kehitykseen. Tässä on tämmöistä näpäytystä, protestimielialaa, sen huomaa taksissa, joka paikassa Suomessa. Mutta mä uskon, että ihmiset suhtautuvat vaaliuurnilla erittäin vakavasti. Tämä voi nostaa äänestysprosenttia. Olen monesti kuullut, kun ihmiset sanovat: ’Herran jestas, Soinista pääministeri? Nyt mä menen äänestämään, koska en halua sitä’.”

Jaakonsaari siis käyttää aseenaan ”yleistä kehitystä” Euroopassa. Jaakonsaaren mielestä tämä nyt on vain tällainen vaihe, joka tuskin jatkuu kovin pitkään. Hän asemoi persut trendiksi, jotka vaihtuvat tiuhaan, mutta joilla on hyvin vähän todellista merkitystä.

Perussuomalaisia on verrattu SMP:hen, joka aikanaan nousi vauhdilla ja tuhoutui yhtä vauhdikkaasti. Timo Soini oli tuolloin nuorena poliitikkona jo mukana ja nyt hän käyttää samoja oppeja Perussuomalaisten kanssa.

Julkisessa keskustelussa on arveltu persuille käyvän samoin kuin Vennamon SMP:lle. Myös tätä mielikuvaa Jaakonsaari haluaa vahvistaa.

Kuten sanottua, en ota poliittista kantaa puoleen tai toiseen, enkä todellakaan väitä Perussuomalaisten olevan tässä mielessä puhtaita pulmusia. Kaikkea muuta.

Mutta miksi tämä kirjoitus on tässä blogissa, voisi joku kysyä. Siksi, että tämä osoittaa sanojen ja sanavalintojen merkityksen.

Kun seuraavan kerran aiot sanoa lehti-ilmoituksen tai nettisivujen tekijälle, että ei niillä teksteillä ole merkitystä, muista Ville ja Liisa.

Lisää asiaa

« | »
tuplausopas-mockup

Aloita tuplaus tästä!

Tuplausoppaasta saat eväät, joilla tehostat markkinointiasi nopeasti. Anna vain nimesi ja sähköpostisi, niin opas on sinun.

Tilaus onnistui!

tuplausopas-mockup

Aloita tuplaus tästä!

Tuplausoppaasta saat eväät, joilla tehostat markkinointiasi nopeasti. Anna vain nimesi ja sähköpostisi, niin opas on sinun.

Tilaus onnistui!