Kuten kaikilla muillakin elämänaloilla, myös markkinoinnissa kohkataan aina jostakin uudesta tai uusvanhasta asiasta. Jostakin, joka mullistaa kaiken ja jota ilman kukaan ei voi tulla toimeen. Älämölöstä huolimatta sosiaalinen media ei ole markkinoinnin ihmelääke.
Aivan viime aikoina SOME-meteliin on alkanut tulla mukaan järkeä ja monin paikoin keskustelua voidaan jo käydä kohtalaisen kiihkottomasti. Tehdään siis niin.
Tuoreen tutkimuksen mukaan noin 44 % yli 15-vuotiaista suomalaisista käyttää edes jossakin määrin sosiaalista mediaa. Luvusta on jo ehditty vetää monenlaisia johtopäätöksiä, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa.
44 prosenttia suomalaisista on melkoisen iso joukko, mutta toisaalta jäljelle jää 56 % – vielä isompi joukko. Jo tämä kertoo yksiselitteisesti, että sinun ei kannata hylätä perinteisiä medioita.
Toisaalta prosenttilukuihin ei voi tuijottaa tässä kohdin aivan mustavalkoisesti. Hakukoneita, erityisesti Googlea, käyttää nimittäin aktiivisesti paljon isompi joukko kuin 40 %. Hakukoneen hakevat tietoa myös sosiaalisen median sivustoilta.
Se, miten yrityksesi näkyy sosiaalisessa mediassa näkyy siis myös niille ihmisille, jotka eivät itse käytä sosiaalisen median sovelluksia aktiivisesti.
SOME ja internet laajemmassakin mittakaavassa houkuttelee yrityksiä ja yrittäjiä puoleensa ymmärrettävistä syistä. Siellä häärääminen on lähes ilmaista. Periaatteessa yrittäjä voi tehdä kaiken itse ilmaisilla työkaluilla.
Mullistaako sosiaalinen media siis kertakaikkisesti markkinoinnin? Säästyvätkö yritykset tulevaisuudessa tuhansien, kymmenien tuhansien, satojen tuhansien jopa miljoonien eurojen markkinointisatsauksilta? Tuleeko markkinoinnista todella ilmaista?
Ei tietenkään.
Perinteiset markkinoinnin tavat eivät katoa minnekään ja markkinointi vaatii aina rahaa. Sosiaalinen media on vain yksi uusi tapa. Jos se onkin perinteisessä ajattelussa huomattavasti edullisempi kuin vaikkapa televisio, vaatii se toisenlaisen hinnan.
Sinun täytyy nimittäin ansaita oikeus markkinoida sosiaalisessa mediassa. Nykyään ihmiset osaavat suodattaa mainosviestit tehokkaasti tietoisuudestaan. Jos tyrkytät pelkkiä mainosviestejä, ei sinua pelasta mikään. Sinun täytyy oikeasti antaa, jotta voit saada.
Sosiaalisen median ja minkä tahansa yrityksen suhteen voisikin oikeastaan tiivistää näin:
Sosiaalinen media ei ole markkinointikanava, se on viestintäkanava.
Viesti kulkee molempiin suuntiin, potentiaaliselta myyjältä potentiaaliselle asiakkaalle ja toisin päin. Kun viestit asiallisesti, rehellisesti ja inhimillisesti, saat oikeuden silloin tällöin kertoa, että: ”Hei, minulla on muuten tällainen hilavitkutin myynnissä, voisi sopia sinulle.”
Jos olet erittäin hyvä viestimään ja myyt jotakin oikein sopivaa tuotetta, sosiaalinen media voi olla sinulle todellinen rahasampo. Realistisesti sosiaalinen media on kuitenkin vain yksi lisäkanava, jossa osoitat, että sinun kanssasi on hyvä käydä kauppaa.
Muistuu mieleeni tekemäsi video Google mainonnasta.
Tässä SOME pyörityksessä on monelle yritykselle käynyt samalla tavalla kuin Google AdWordsin kanssa:
Puhelinmyyjältä on hätäpäissään ostettu facebook sivusto kun kilpailijallakin on sellainen ja sitten vuoden päästä ollaan sitä mieltä, että SOME ei toimi asiakkaiden houkuttelemiseen.
Asia on kuitenkin yhtä yksinkertainen kuin kuntopyörän ostaminen: Jokainen ymmärtää, että kuntopyörän ostaminen ei laihduta grammaakaan eikä edes kunto kohene.
Monella tuntuu myös olevan käsitys, että SOME = Facebook ja jos ei Facebookin käyttö huvita niin sitten unohdetaan koko SOME.
Kaikki eivät halua kuntoilla kuntopyörällä ja jos kuntopyörällä yrittää väkisin laihduttaa, vaikka se ketuttaisi kuin pientä oravaa, niin jokainen tietää että kuntopyörä löytyy kaatopaikalta kuukauden päästä.
SOMEn maailmasta löytyy kuitenkin useita tapoja tuoda itseään ja ajatuksiaan esille.
Tapoja voi olla mm. Blogin pitäminen, keskustelufoorumit jne.
Itse esimerkiksi olen laiska Facebookin käyttäjä mutta olen aktiivisesti kirjoitellut parillekkin foorumille jotka käsittelevät omaan liiketoimintaani liittyviä asioita ja auttanut yrityksiä internetmarkkinointiin liittyvissä asioissa. Ja todellakin yrittäjät ovat Googlettamalla löytäneet nämä foorumit josta ovat lukeneet ajatuksiani ja todenneet että noissa on heidän mielestään jotain järkeä ja ottaneet sitten yhteyttä.
Eli jos Facebook ei tunnu omalta jutulta niin hyviä keinoja hyödyntää SOMEA löytyy muitakin!
SOME ei ole uutta, Internet on ainat ollut sosiaalinen media.
SOME ei ole enempää markkinointikanava kuin internet aikaisemminkan.
Eli paljon tyhjää hälyä ja hypeä uudesta tavasta kuvata vanhaa asiaa.
Pasi, samaa mieltä olen siitä, että some on käytännössä FB suurelle osalle netin käyttäjistä. Toisaalta sillä ajatukselle löytyy, varsinkin Suomessa, myös jonkin verran perusteita. Facebookin käyttäjämäärä on kuitenkin niin suuri verrattuna muihin työkaluihin. Sitä käytetään eniten, joten siitä puhutaan eniten ja sitä myöten sen käyttäjämäärät kasvavat entisestään. Sitten tietenkin voidaan miettiä sitä, että olisiko parempi keskittyä muihin sosiaalisen median käyttötapoihin, koska FB:in massaan hukkuu helposti.
Olli, olen lukenut näkemyksestäsi ennenkin ja olen kyllä pääosin samaa mieltä. Sen verran Facebookit ynnä muut ovat kuitenkin tilannetta muuttaneet, että paljon suurempi osa netin käyttäjistä osallistuu keskusteluihin kuin aikaisemmin ja samalla suurempi osa ihmisistä ajautuu näiden keskustelujen vaikutuspiiriin.